Vermoeidheid

Vermoeidheid is een signaal van ons lichaam dat het tijd is om rust te nemen. De biologie van ons lichaam is heel eenvoudig: als je honger hebt, ga je eten zoeken. Als je dorst hebt, is het tijd om te drinken. Ben je aan rust toe, dan voel je dat je moe bent.

Vermoeidheid als signaal

Vermoeidheid is een signaal van het hele systeem van ons lichaam, geestelijk en lichamelijk.
Lichamelijke vermoeidheid kan anders voelen dan geestelijke vermoeidheid. Ons lichaam is gebouwd voor lichamelijke inspanning; de laatste paar eeuwen zijn we veel meer gaan denken en veel minder lichamelijk bezig. Ons lichaam is daar nog niet op aangepast, 2 eeuwen zijn te kort om die aanpassing evolutionair te doen.
Dus reageert ons lichaam nog steeds als lang  geleden: moe na inspanning. Het brein kent het verschil tussen geestelijke en lichamelijke inspanning niet .

Omdat we vooral geleerd hebben om door te gaan – anders ben je een watje – negeren we die vermoeidheidssignalen van ons lichaam. Na lange tijd onvoldoende rusten en ontspannen, kan het gebeuren dat ons lichaam kwijt is hoe herstellen moet. Je voelt je erg moe, maar kan niet meer goed slapen of ontspannen om uit te rusten.

In therapie leer je  hoe je de lichamelijke en geestelijke signalen van vermoeidheid kunt herkennen en hoe je je kunt ontspannen om uit te rusten. Vaak en kort rusten  -gecombineerd met een stabiel dagritme en gedoseerde lichamelijke inspanning – helpt beter dan lang uitslapen.

Met ontspanningstechnieken als zelfhypnose kun je als snel resultaat merken.

Maak een afspraak voor een vrijblijvende en gratis intake

Afspraak maken

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×