Psychosomatische klachten

Psychosomatische klachten en hypnotherapie

De naam zegt het al: klachten die te maken hebben met de psyche en met de soma, het lichaam.

In onze cultuur is de aandacht heel lang gericht geweest op de organen en de werking daarvan, ons lichaam.
Bij storingen en ziektes werd vooral gekeken naar genezing daarvan. Daar zijn we mee opgevoed.
Aandacht voor preventie  –  hoe kun je goed voor jezelf zorgen, lichamelijk en geestelijk  –  is er nauwelijks.

Over pijn hebben we vooral geleerd dat het niet hoeft. Het moet weg met medicijnen of op een andere manier. We leren tegelijkertijd ook dat je flink moet zijn en de pijn maar moet verdragen. Dat is tegenstrijdig.

Op deze manier negeren we het signaal van het lichaam – pijn – en nemen het niet serieus. Want pijn is een signaal van ons lichaam om te vertellen dat er iets aan de hand is.

Als na lichamelijke onderzoek van klachten niet begrepen wordt wat de oorzaak van pijn of een andere klacht  is, of  “er wordt niets gevonden” , wordt dit soms afgedaan als aanstellerij. Of dat het tussen de oren zit.

Voor mij bestaat “aanstellerij” niet. Als jij en je lichaam reageren op   –   vaak onbewuste  – emoties, dan is daar altijd een goede reden voor.
Deze reacties van ons lichaam  kennen we allemaal. Je kunt zien dat iemand schrikt of zich vrolijk voelt.

Psychosomatische klachten bestaan vaak al lang. Ze zijn tijdelijk goed te behandelen met fysiotherapie of een andere therapie, maar komen helaas steeds terug.

Behandeling met hypnotherapie

Hypnotherapie is heel geschikt voor een blijvend resultaat  door behandeling van psychosomatische klachten.
Hypnotherapie werkt op onbewust niveau.
Omdat de oorzaak van de psychosomatische klachten vaak onbewust is, kan de oorzaak dus ook op onbewust niveau aangepakt.
Natuurlijk maak je bewust de verandering mee; vaak is het erg helpend om inzicht te krijgen in het ontstaan van je klachten.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×